Co2-neutraal Finish Profiles Group
Afgelopen jaar zijn wij onze reis naar verduurzaming begonnen.De wens om te verduurzamen bestaat al lange tijd en sluit aan bij de visie van ons bedrijf, namelijk:

Maak innovatieve toepassingen in de staalbouw toegankelijk voor mens en bedrijf. Zo wordt efficiënt en duurzaam bouwen met staal voor iedereen mogelijk.”

Daarbij is het belangrijk dat we niet alleen kijken naar de milieu-impact van onze staalproducten en onze kwaliteit en service, maar ook naar onze bedrijfsvoering.


CO2-neutraal in 2030


De Finish Profiles Group is met de Hedgehog Company het avontuur aangegaan om klimaatneutraal te gaan opereren. De Hedgehog Company hanteert een ondernemende en interdisciplinaire aanpak om ondernemers te helpen duurzaamheid te realiseren. Door middel van een CO2-voetafdruk en een CO2-reductieplan hebben wij inzicht gekregen in ons bedrijf vanuit andere ogen; groene ogen! Stapsgewijs is een strategie uitgewerkt om te komen tot het doel van Finish Profiles Group in 2030: een geheel CO2-neutrale bedrijfsvoering.


Image

Co2-voetafdruk
Het traject is begonnen met een CO2-voetafdruk van het jaar 2019. Een CO2 voetafdruk is een berekening van de totale uitstoot van broeikasgassen van het bedrijf van het afgelopen jaar. Deze CO2-emissie inventarisatie creëert een beeld van de status quo van de bijdrage aan klimaatverandering. De totale CO2-emissie van Finish Profiles Group B.V. bedroeg 316 ton CO2 in 2019 binnen scope 1 & 2. Dit betreft onder andere gas, elektriciteit, heftrucks en vliegreizen.

Om een zo goed mogelijk reductieplan op te stellen, was het noodzakelijk om de CO2-voetafdruk aan te passen naar de nieuwe situatie, namelijk de verhuizing naar ons nieuwe pand. De verwachting is dat de CO2-voetafdruk 375 ton CO2 bedraagt over het jaar 2021. De eerste serie van 3 nieuwe leaseauto's hybride of elektrische worden in 2022 geleverd. Uitbreiding van de laadpalen voor eigen gebruik, naast die voor klanten, zal in Q4 2022 / Q1 2023 plaatsvinden.  
Co2-compensatie
Op basis van de CO2-voetafdruk uit 2019 is een investering gedaan bij de Black Jaguar Foundation. Dit project draagt bij aan de CO2-compensatie door zich te richten op natuurherstel en de terugkeer van de biodiversiteit langs de Araguaia Biodiversiteit Corridor in Brazilië. Zo zijn er 11.625 bomen namens Finish Profiles Group B.V. geplant. Over een tijdspanne van 26 jaar wordt hiermee maar liefst 1,7 miljoen kilo CO2 uit de atmosfeer gehaald! 


Araguaia Biodiversiteit corridorRoadmap_CO2Neutraal

maatregelen
De route naar 2030 is uitgestippeld middels een strategisch CO2-reductieplan. In dit plan is in kaart gebracht wanneer welke maatregelen genomen dienen te worden. Er wordt ook een inschatting van de hoogte van een potentiële investering gegeven. Tevens wordt een inschatting gemaakt van de dekking van wettelijke duurzaamheidsverplichtingen. Het is een overzichtelijk scala aan maatregelen geworden, elk met het doel de CO2 van Finish Profiles Group B.V. te reduceren. Eén van de maatregelen betreft het verbeteren van de installatietechniek en het comfort van het gebouw. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het elektrificeren van het wagenpark, waaronder het vervangen van de overige heftrucks op benzine of diesel door elektrische heftrucks zodra deze toe zijn aan vervanging. Ook zijn er twee scenario’s uitgewerkt om het dak van ongeveer 5800 m2 te gebruiken voor zonnestroom door het aanleggen van een zonnepaneleninstallatiesysteem.

Een kernwaarde van de samenwerking tussen Finish Profiles Group en de Hedgehog Company is dat de weg naar klimaatneutraal in 2030 haalbaar en betaalbaar moet zijn. Daarom worden de voorgestelde maatregelen gekoppeld aan de huidige subsidies. Zo kan bijvoorbeeld de SDE++ (Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie) subsidie gebruikt worden om te helpen bij de aanschaf van de luchtwarmtepomp. Tot slot is er advies gegeven over interne en externe communicatie. Zo kunnen alle werknemers en klanten meegenomen worden op reis naar een CO2-neutraal 2030 voor de Finish Profiles Group.


Tijd voor actie
Om Finish Profiles Group CO2-neutraal te krijgen in 2030 gaan we direct aan de slag! Er is door Hedgehog Company een rangorde en tijdlijn gemaakt in het actieplan zodat wij weten waar te beginnen. De voortgang van het reductieplan wordt bewaakt door Hedgehog Company door middel van een jaarlijks gesprek. Tegelijkertijd krijgt Finish Profiles Group de beschikking over een CO2-dashboard waarin we maandelijks onze reductie kunnen monitoren. Met dit actieplan wordt duurzaam bouwen met staal mogelijk! 

Mei 2023 zijn er 2.400 zonnepanelen op ons pand in Purmerend geplaatst. Daarnaast zijn er 5 windturbines op het dak geplaatst juli 2023.

Finish Profiles group duurzaamheid


Cradle Core ®
Cradle core® is het eerste circulaire sandwichpaneel ter wereld. Het is het eerste sandwichpaneel met een circulaire isolatiekern. Deze unieke kern draagt de naam Cradle Core® en is nu ook verkrijgbaar via de Finish Profiles Group. De sandwichpanelen met Cradle Core® worden standaard geleverd met een circulariteitsverklaring in de vorm van een terugnamegarantie of indien gewenst zelf een terugkoopgarantie. 

Door de keuze voor een Cradle Core® sandwichpaneel bouwt u tegen een lage schaduwprijs oftewel u bouwt relatief duurzaam. U bouwt 40% minder milieubelastend ten opzicht van de normale sandwichpanelen. Het volgende kan hierdoor mogelijk worden:

* Zeer gunstige MilieuPrestatie Gebouwen (MPG)

* Kans op MIA/VAMIL G6100 of D6101 subsidies

*De lage LCA waarde zorgt ervoor dat u bouwt conform de richtlijnen van BREEAM en LEED en hierdoor extra punten behaald. 

Na de levensduur van het gebouw kunnen de Cradle Core® sandwichpanelen voor recycling ingeleverd worden. Deze panelen worden weer verwerkt tot bouwmaterialen. CO2 emissies en compensatie 2021/2030

hergebruik PallethoutGebruikte pallets worden nu uit elkaar gehaald en gebruikt als tussenstuk tussen de staalprofielen. Door op deze manier te stapelen, hergebruiken we 2-3 pallets per week. We hebben een project opgestart, bij onze vaste klanten,  om returnbokken te plaatsen ten behoeve van gebruikt stophout en ander verpakkingsmateriaal van staal en hout. 


finish profiles group hergebruik pallets

Materialenpaspoort
Op 1 februari 2023 is het verplicht het materialen paspoort mee te leveren bij het leveren van staalframe. In dit materialenpaspoort staat alle informatie over het soort materiaal, de hoeveelheid, de wijze van montage en de locatie. Er wordt hard gewerkt aan dit document door het platform Bouwen met Staal, waar wij bij aangesloten zijn.

Door het aanleveren van energie gerelateerde data wordt een norm bepaalt die de CO2 weergeeft van een project. 


 

Alles onder één dak

De Finish Profiles Group uit Purmerend (NL) bestaat uit verschillende divisies met ieder zijn eigen specialisme. De diverse Finish Profiles bedrijven ontwikkelen, produceren en leveren een groot gamma aan stalen dak- en wandprofielen. Naast het leveren van bouwmaterialen produceert, levert en bouwt Finish Profiles Group ook zelfbouwloodsen, bedrijfshallen en utiliteitsgebouwen. Finish Profiles Group staat bekend om haar kwaliteit, snelheid van leveren en persoonlijke service.
Contact

Component 110 | 1446 WP Purmerend | info@finish-profiles.nl | Tel: 0299 451 200 | BTW nr: NL807322428B01 | KVK: 36053467